Ratatouille, przez wielu znane w Polsce jako ratatuj
Wszystko za sprawą niezwykłej bajki, o słodkim szczurku, którego pasją są smaki, aromaty i gotowanie. Magiczna bajka, w której jestem zakochana, moim zdaniem to naprawdę arcydzieło. Uwielbiam dobre jedzenie, uwielbiam fantastyczne smaki, aromaty, połączenia. Kocham dobre wino, piękne widoki i zwierzęta. Szaleję za ratatouille w wykonaniu warstwowym, gdy podane jest w formie gulaszu to według mnie to danie traci swój urok. Dlatego postanowiłam zdradzić Wam mój sprawdzony przepis na ratatouille, ratatuj.
Przepis na ratatouille – ratatuj
Mój przepis na ratatouille to dwa etapy. Pierwszy to sos, którym pokryję spód naczynia, drugi to warzywa.
Składniki:
2 średnie cukinie
3 średnie bakłażany
6 pomidorów
2 łyżki oliwy
Generalnie podpowiem, że ilość warzyw dobieram na oko, po prostu wybieram ich takie rozmiary i ilość, by plasterki różnych warzyw ze sobą współgrały średnicą i ostateczną ilością.
3 pomidory na sos
1 mała czerwona cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
bazylia
oregano
mieszanka ziół prowansalskich
1 łyżka oleju
sól, pieprz, cukier (dla pomidorków do sosu)
Wykonanie ratatouille – ratatuj
Na początek myję, kroję na pół i wydrążam paprykę. Grilluję ją w piekarniku na górnym ruszcie przez 10 minut w temp. 220 st., żeby nabrała fajnego wędzonego aromatu oraz by skórka się sparzyła i łatwo można było ją ściągnąć. Teraz pora na warzywa, które będą stanowiły warstwy dokładnie myję, nie obieram, podkreślam – nie obieram, kroję na plasterki grubości ok. 4mm. Bakłażana i cukinię delikatnie solę i odstawiam na bok, by puściły wodę.
W tym czasie przygotowuję sos, na oleju przesmażam przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę, obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę ugrillowaną chwilę temu w piekarniku paprykę, dodaję pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory. Przesmażam, by się rozpadły, odparowały i nabrały konsystencji musu. Doprawiam cukrem, solą, pieprzem oraz przyprawami.
Jak już warzywa puszczą wodę, delikatnie osuszam je papierowym ręcznikiem.
Przestudzony sos wykładam na spód naczynia. I następnie zaczynam naprzemiennie układać warzywa, formując coś na rodzaj węża.Wszystko skrapiam oliwą i delikatnie doprawiam mieszanką ziół prowansalskich – jeśli macie świeże – bardzo polecam użycie świeżych: tymianku, rozmarynu, oregano, majeranku, cząbru i kopru.
Wszystko przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 175st na ok. 35 minut. Po tym czasie odkrywam danie i pozostawiam jeszcze na 10 minut w piekarniku, żeby delikatnie się dopiekło i nabrało dodatkowego aromatu.
A Wy jak Kochani, robiliście kiedyś Ratatouille? Jakie są Wasze sprawdzone triki na to danie? Jaki jest Wasz idealny przepis na ratatouille?
Smacznego.
Zapraszam serdecznie do polubienia mojego profilu na Instagramie tutaj
My husband and i felt so excited that John could deal with his analysis with the ideas he got using your blog. It’s not at all simplistic to just choose to be giving for free guidelines the others have been trying to sell. And we all figure out we need you to thank for that. Those illustrations you made, the straightforward web site menu, the friendships you will assist to promote – it is mostly superb, and it is helping our son and us imagine that the theme is exciting, and that is wonderfully indispensable. Many thanks for the whole lot!
I am not sure where you are getting your information, but good topic.
I needs to spend some time learning much more or understanding more.
Thanks for great information I was looking for this info for my mission.
Howdy superb blog! Does running a blog such as this require a
large amount of work? I have absolutely no expertise in computer
programming however I was hoping to start my own blog in the near future.
Anyhow, should you have any ideas or techniques for new blog owners please share.
I know this is off topic however I just had to ask. Kudos!
Hey there, You’ve done an incredible job. I’ll definitely digg
it and personally recommend to my friends. I am confident they’ll be benefited from this website.
What i do not realize is in reality how you are no longer really a lot more smartly-favored than you might be right now.
You’re very intelligent. You already know thus significantly on the subject of this subject,
produced me in my view believe it from a lot of varied angles.
Its like men and women aren’t involved unless it’s one thing to accomplish with Girl
gaga! Your own stuffs nice. All the time maintain it up!