Kulinarnie

Przepis na ratatouille, czyli ratatuj

Ratatouile, przez wielu znane w Polsce jako ratatuj

Wszystko za sprawą niezwykłej bajki, o słodkim szczurku, którego pasją są smaki, aromaty i gotowanie. Magiczna bajka, w której jestem zakochana, moim zdaniem to naprawdę arcydzieło. Uwielbiam dobre jedzenie, uwielbiam fantastyczne smaki, aromaty, połączenia. Kocham dobre wino, piękne widoki i zwierzęta. Szaleję za ratatouille w wykonaniu warstwowym, gdy podane jest w formie gulaszu to według mnie to danie traci swój urok. Dlatego postanowiłam zdradzić Wam mój sprawdzony przepis na ratatouille, ratatuj.

Przepis na ratatouille ratatuj angellovesdreams veganfood healthyfood

Przepis na ratatouille – ratatuj

Mój przepis na ratatouille to dwa etapy. Pierwszy to sos, którym pokryję spód naczynia, drugi to warzywa.

 Składniki:
2 średnie cukinie
3 średnie bakłażany
6 pomidorów
2 łyżki oliwy

Generalnie podpowiem, że ilość warzyw dobieram na oko, po prostu wybieram ich takie rozmiary i ilość, by plasterki różnych warzyw ze sobą współgrały średnicą i ostateczną ilością.

3 pomidory na sos
1 mała czerwona cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
bazylia
oregano
mieszanka ziół prowansalskich
1 łyżka oleju
sól, pieprz, cukier (dla pomidorków do sosu)

 

Przepis na ratatouille ratatuj angellovesdreams veganfood healthyfood

 

Wykonanie ratatouille – ratatuj

Na początek myję, kroję na pół i wydrążam paprykę. Grilluję ją w piekarniku na górnym ruszcie przez 10 minut w temp. 220 st., żeby nabrała fajnego wędzonego aromatu oraz by skórka się sparzyła i łatwo można było ją ściągnąć. Teraz pora na warzywa, które będą stanowiły warstwy dokładnie myję, nie obieram, podkreślam – nie obieram, kroję na plasterki grubości ok. 4mm. Bakłażana i cukinię delikatnie solę i odstawiam na bok, by puściły wodę.

Przepis na ratatouille ratatuj angellovesdreams veganfood healthyfood

W tym czasie przygotowuję sos, na oleju przesmażam przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę, obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę ugrillowaną chwilę temu w piekarniku paprykę, dodaję pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory. Przesmażam, by się rozpadły, odparowały i nabrały konsystencji musu. Doprawiam cukrem, solą, pieprzem oraz przyprawami.

Przepis na ratatouille ratatuj angellovesdreams veganfood healthyfood

Jak już warzywa puszczą wodę, delikatnie osuszam je papierowym ręcznikiem.

Przepis na ratatouille ratatuj angellovesdreams veganfood healthyfood

Przestudzony sos wykładam na spód naczynia. I następnie zaczynam naprzemiennie układać warzywa, formując coś na rodzaj węża.Przepis na ratatouille ratatuj angellovesdreams veganfood healthyfoodWszystko skrapiam oliwą i delikatnie doprawiam mieszanką ziół prowansalskich – jeśli macie świeże – bardzo polecam użycie świeżych: tymianku, rozmarynu, oregano, majeranku, cząbru i kopru.

Wszystko przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 175st na ok. 35 minut. Po tym czasie odkrywam danie i pozostawiam jeszcze na 10 minut w piekarniku, żeby delikatnie się dopiekło i nabrało dodatkowego aromatu.Przepis na ratatouille ratatuj angellovesdreams veganfood healthyfood

A Wy jak Kochani, robiliście kiedyś Ratatouille? Jakie są Wasze sprawdzone triki na to danie? Jaki jest Wasz idealny przepis na ratatouille?

Przepis na ratatouille ratatuj angellovesdreams veganfood healthyfood

Smacznego.

Zapraszam serdecznie do polubienia mojego profilu na Instagramie tutaj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *